PULOMOLOGIJA

U poliklinici Meditim nudimo usluge pulmologije i liječenja plućnih bolesti, koje obavlja liječnik specijalist pulmolog.

Podspecijalnost je interne medicine koja se usredotočuje na prevenciju, dijagnozu i liječenje stanja koja utječu na pluća i dišne puteve. Evo nekih od najčešćih stanja koje naši pulmolozi dijagnosticiraju i liječe:

Astma

Kronično stanje karakterizirano povremenim zviždanjem, stezanjem u prsima, kratkim dahom i kašljem.

Napadi astme nastaju kada upala dišnih puteva uzrokuje njihovo sužavanje, ograničavajući protok zraka u i iz pluća. Napadi mogu trajati minutama ili danima i mogu biti opasni ako protok zraka postane ozbiljno ograničen.

 

Bronhiektazije

Stanje koje je posljedica oštećenja i proširenja (širenja) velikih bronhijalnih dišnih puteva. Bronhije se rastežu, stvarajući male džepove u kojima se razvija infekcija. Osoba se može roditi s bronhiektazijama ili ih može dobiti kasnije u životu, obično kao rezultat udisanja stranog tijela ili zbog ponavljajućih infekcija pluća.

 

Bronhitis

Upala dišnih puteva, obično uzrokovana infekcijom. Može biti kratkotrajna (akutna) ili kronična. Simptomi uključuju kašalj koji stvara sluz, piskanje, otežano disanje, umor i blagu groznicu. Akutni bronhitis često prati virusnu respiratornu infekciju, poput prehlade ili gripe. Česta je i sekundarna bakterijska infekcija.

 

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB).

KOPB je skupina plućnih bolesti koje uključuju upalu dišnih putova, oštećenje plućnog tkiva i ograničen protok zraka. Kronični bronhitis i emfizem najčešći su oblici KOPB-a. Kod KOPB-a, cijevi koje dovode zrak u pluća i iz pluća djelomično su začepljene, što otežava disanje. Pušenje cigareta najčešći je uzrok KOPB-a, iako dugotrajna izloženost drugim nadražujućim tvarima pluća, kao što su prašina, kemikalije i zagađenje, također može uzrokovati ili doprinijeti KOPB-u.

Spirometrija

Potpuno bezbolna dijagnostička pretraga koja je jednostavna, kratkotrajna za napraviti i daje iznimno dobre rezulate o funkcijama pluća.

Pretraga je u dijagnostici i praćenju bolesti dišnih putova jedna od najboljih, ali i niza drugih bolesti osim onih plućnih. Daje nam uvid u mogućnost postojanja opstruktivnih i/ili restriktivnih smetnji, a sve s ciljem reagiranja na vrijeme i pronalaženja odgovarajuće terapije.